tirsdag, september 06, 2005

Stærk mistro mod islam i Sverige - den svenske elite chokeret og overrasket

Det svenske integrationsverk kom for et par dage siden på banen med en ny undersøgelse som har skabt røre i Sverige. Svenskerne er ifølge undersøgelsen ikke specielt positivt stemt når det gælder islam:


STOCKHOLM Ett kraftfull uttryck för islamofobi - eller ett rop efter en seriös debatt om islams plats i det svenska samhället? Åsikterna går isär bland bedömare om hur resultatet från undersökningen Integrationsbarometer 2004 ska tolkas när det gäller svenskarnas syn på islam.

Helena Benaouda, ordförande för Sveriges muslimska råd, är chockad över resultatet. - Vi hade förväntat oss negativa siffror, men inte så här negativa. Vi har nu svart på vitt att islamofobin är djupt rotad i Sverige.

Av de tillfrågade i studien anser bland annat sex av tio att islams värderingar inte är förenliga med grundläggande värderingar i det svenska samhället. Lika många anser att man inte bör underlätta utövandet av den muslimska religionen i samhället.

HD

I Svenska Dagbladet kan følgende læses:

Åtta av tio svenskar anser att det är bra att människor från olika kulturer blandas med varandra, enligt en ny rapport från Integrationsverket. Inställningen till mångfald har blivit mer positiv.

Men mot en grupp människor finns en stor skepsis: muslimer. I integrationsbarometern för 2004 svarar en majoritet att de är emot att kvinnor har slöja på arbetsplatsen, i skolan och på ID-kortet. Var tredje svensk är negativ till att det byggs moskéer.– Det är alarmerande. Det är en klar signal på att det finns islamofobi i Sverige och den är mycket större än jag hade räknat med, säger Helena Benaouda, ordförande i Sveriges muslimska råd som omedelbart vill kalla till ett möte med statsminister Göran Persson.

Svenska Dagbladet

I Integrationsverkets undersøgelse Integrationsbarometer 2004 kan man i grove træk udlede følgende:

66 procent siger islam ikke er forenlig med grundlæggende svenske værdier.

56 procent siger at de ikke vil flytte til områder med mange muslimer.

39 procent synes at den muslimske invandring till Sverige skal begrænses.

42 procent er mere mistænksomme mod personer med muslimsk tro.

53 procent er imod at kvinder bærer slør på arbejdspladser.


http://www.integrationsverket.se/templates/ivNormal____6929.aspx


Undersøgelsen byder også på gedigne selvmodsigelser som svenskerne i undersøgelsen står for. Jeg vil tillade mig at påstå dette skyldes den svenske elites mangeårige hjernevask og smukke tale om hvor godt det er med et multikulturelt samfund og indvandring. Ordenes positive klang lever videre oppe i hovedet på folk til trods for folks konkrete erfaringer og holdninger.

Et flertal af svenskerne i undersøgelsen synes for eksempel ikke den muslimske indvandring skal begrænses, samtidig med et flertal af svenskerne i undersøgelsen ikke anser islam for at være forenlig med demokrati og vestlige værdier og et flertal af svenskere ikke vil bo i områder med mange muslimer.Hele rapporten kan downloades her:


http://www.integrationsverket.se/templates/ivPublication____6939.aspx

Men bortset fra det så går livet sin vante gang i det multikulturelle Sverige, hvor eliten stadig lukker øjnene for problemerne. Her er seneste nyt:

Imamen i Stockholms stora moské, Hassan Moussa har mordhotats av svenska muslimska extremister. Moussa är också ordförande i Sveriges imamråd.

- Det svenska samhället måste få upp ögonen för att det finns extrema muslimer i landet, som hatar det öppna och toleranta samhället. Dessa personer är beredda att gå hur långt som helst för att uppnå sina mål, skriver han i Expressen.
Mordhoten har kommit efter det att Moussa i predikningar och i andra sammanhang tagit avstånd från terrorattentaten i London.

Dagen

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Hi,
I found your blog via google by accident and have to admit that youve a really interesting blog :-)
Just saved your feed in my reader, have a nice day :)